miljofyrtarn_pro_vestland_sf

Jenter & Teknologi Vestland

Sammen med Erika Louise Virtanen, som er CNC-operatør ved Strukturplast, er vi i gong med prosjektet “Jenter & Teknologi Vestland”. Målet med dette er å rekruttere fleire jenter til teknologi- og industrifag.

Hittil har J&T Vestland vore på messa “Utdanning og karriere digital” og besøkt 5 vidaregåande skular og 11 ungdomsskular digitalt i nordre del av Vestland.

Vi planlegg no aktivitetar for våren og høsten 2021!

Mitt namn er Aurora Løland, og eg er 18 år. Eg kommer frå ei lita bygd som hete Høyanger og bur her framleis. På fritida mi så er eg mykje med venner, eg er glad i å trene på treningssenteret vi har her og er av og til oppi fjella å går tur. Eg er nå læring som industrimekanikar på Safeclean på Kyrkjebø. Kyrkjebø ligg cirka 10-15 minutt frå Høyanger så det er ingen problem nå som eg har lappen på bil.

Utdanningsløpet mitt:
Når eg gjekk i 9`ende og 10` så var eg begynt å bli ganske bestemt på at eg skulle gå på noko som hadde mykje praktisk i seg på vidaregåande. Studie det var ikkje eit alternativ for meg en gang. Eg blei vel inspirert mykje av familien min, pappa er mekanikar, begge brødrene mine jobbar innafor BKK og Hydro.

Eg endte opp med å ha Teknikk og industriell produksjon som første val på vg1 her på vidaregåande i Høyanger. Og eg er veldig glad for at eg valte denne linja i dag. På vg2 fortsatte eg vegen mot industrien ved å velje Industriteknologi vg2 her på vidaregåande i Høyanger. Eg hadde nå valt at det var industrimekanikar eg ville bli. Dei to åra på vgs er dei to beste åra eg har hatt på skule. Lærarane eg hadde her var veldig flinke og engasjerte. Etter to år på skule så var det læretid som stod for tur. Det var kjempe deilig å skulle få starte arbeidslivet som 18 åring med noko eg trivdes med.

Arbeidsplassen min:
I mars 2020 var eg utplassert på bedrifta Safeclean. Her var eg i 2 veker og trivdas utruleg godt berre på dessa 2 vekene, med både arbeidet eg fekk vere med på og personane eg møtte her. Så da var det jo berre å søkje lærling her og håpe på det beste.

Ikkje lenge etter fekk eg svar på søknaden om at eg hadde fått læreplass her på Safeclean som industrimekanikar, akkurat det eg ville.

Det Safeclean driver med er rens- og avfallshandtering. Dette foregår både onshore og offshore. Dette er deler som vert brukt i oljeproduksjonen i Nordsjøen for eksempel. Som da vert sendt til Safeclean sin stasjon på Kyrkjebø eller det blir ein offshore jobb for arbeidarane på Safeclean. Mine daglege arbeidsoppgåver som industrimekanikar her på Safeclean er førebyggande vedlikehald, reperasjon, lage noko vi har bruk for. Eg stortrivest her på Safeclean, og føle meg veldig heldig med læreplassen min.

Framtida er litt tidlig å tenke på for meg enda, men i vertfall få fagbrev som industrimekanikar. Så får eg sjå kva som føles rett etter det.

Eg heiter Elisa Gandrud eg er 19 år gammal og lærling i produksjonteknikkfaget. Eg er født og oppvokst i ei industribygd som heiter høyanger. Eg gjekk vg1 tip og vg2 industriteknologi. Eg begynte læretida mi på Nyrstar Høyanger AS som er eit smelteverk der eg va som produksjonteknikerlærling. Der va eg heilt til oktober 2020 etter att bedrifta dessverre skulle bli lagt ned. Så nå forsette eg læretida mi på Safeclean AS som ligger på Kyrkjebø i Høyanger kommune.

Eg bur ilag med kjæraten min i Høyanger, han jobba i helse og jobbar også på Kyrkjebø. Eg har ingen spesielle hobbyar, men på fritida mi lika eg og gå fjellet, og vere med familie. Vanlige arbeidersoppgaver for meg både på Nyrstar og Safeclean

· Starte og stoppe produksjon.
· Utføre Hms.
· Planlegge arbeid og gjøre klart utstyr.
· Styre og justere produksjon.

Etter fagbrevet vil eg søke fastjobb som produksjonsteknikker, og etter eg har jobba noken år så vil prøve på og ta flere fagbrev som f.eks prossesoperaør eller industrimekaniker.

Navn: Aina-Elin Karlsen, 34 år.

Bor i Florø sammen med min mann og mine 3 barn på 8, 5 og 2 år. Når jeg ikke er på jobb eller rydder etter mine 4 rotekopper så lager jeg jord av matavfallet vårt og prøver å få diverse greier til å gro slik at vi kan høste hjemmegrodd mat fra hagen. Jeg elsker å trene og prøver å få lagt inn noen økter med yoga, løping og styrke i løpet av uka. I tillegg interesserer jeg meg for sying og prøver å ferdigstille ulike prosjekter når tida strekker til.

Jeg jobber som operasjonell kvalitetsleder i Cargill Aqua Nutrition region Nordsjø og har ansvar for fysisk og kjemisk kvalitet på fôret vårt (4 fabrikker). Jeg er utdannet sivilingeniør i prosesskjemi og har da studert 5 år ved kjemilinjen på NTNU for å få en mastergrad i kjemiteknikk. Jeg ble ansatt den gangen vi het Ewos som prosessingeniør i 2014. Gjennom jobben så fikk jeg mulighet til å studere fôrteknologi i Sveits. Det lærte jeg veldig mye om teknologien bak fôrproduksjon.

Navn: Birgitte Osland Wiik, 32 år.

Bor i Florø sammen med min forlovede og vår 8 år gamle pus Fenris. På fritida er jeg mye hjemme. Stulle og stelle i huset og se på film og serier. Vi er veldig glad i å reise. Storbyturer kombinert med en konsert er det beste vi vet, og har prøvd å få til i verdt fall en sånn tur i løpet av året. Så det er kjedelig for oss nå når Corona setter en stopper for alt slikt.

Trening blir det også litt av, men stopp akkurat nå siden Friskis & Svettis har stopp i sine timer etter innstramminger nå etter nyttår. Men ellers prøver jeg å utnytte de fine turmulighetene vi har her i Florø. Har ikke avansert til fjell endå, men det er målet når kondisen blir bedre.

Skulegang:

· 1 år GK elektro (Flora Vidergåande Skule)
· 1 år VK1 elektro (Flora Vidergåande Skule)
· 1 år VK1 automasjon (Årdal Vidergåande Skule)
· 1 år VK2 automasjon (Årdal Vidergåande Skule)
Lærling: 1,5 år som automatiker lærling på Hydro Årdal
Fagbrev som automatiker.
Tok fagbrev nr 2, som prosess operatør, gjennom jobben hos Ewos Florø.
Jobbet som prosess operatør hos Ewos Florø i 8,5 år.

Jobber nå på kvalitets avdelinga her på Ewos Florø. Jobber med kjemisk kvalitet på fôr.

Det jeg liker best med jobben min er at denne industrien er i stadig utvikling og det er alltid noe nytt å lære.

 

Navn: Monica Langedal, 44år.

Bor i Florø sammen med samboer og 2 barn på 6 og 11år. Utenom jobb og familie så er scrapping (lager kort, album, boks/esker, lerret ol), turer i skog og mark i tillegg til musikk en stor del av livet mitt. Ellers syns eg det er fint med planter og hage, men har ikkje særlig «grønne fingre».

Eg jobber som Vedlikeholdsleder på fabrikken i Florø, dvs at eg blant anna har ansvar for at maskinene og utstyret som skal til for å produsere fôr fungerer til en hver tid, være med i prosjekter ved fabrikken, utarbeide budsjett, kontakt med leverandører over hele verden og ansvar for teknisk personell. Eg har utdanning som industrimekaniker, teknisk fagskole maskinlinje og til slutt Sikkerhetsingeniør. Det finnes store muligheter for utvikling både ved fabrikken og i resten av Cargill verden.

Navn: Aashild Bergvoll, 51 år

Eg flytta til Florø i 1996 for å begynne på EWOS. På EWOS-fabrikken traff eg ein kjekk mann, og vart dermed verande i Florø, og har ikkje angra ett sekund! Har to tenåringar i hus, på 18 og 16 år. På fritida gjer eg ikkje så mykje; går litt tur, eg strikkar litt, les bøker, og ser ein del på oppussings- og opprydningsprogram på TV i håp om å bli inspirert.

Eg er utdanna frå høgskulen i Sogndal, Akvakulturlinja, og har også ein del fiskebiologiske fag frå Universitetet i Bergen. Dette har gitt meg ein god bakgrunn for jobb innan oppdrettsbransjen og fôrindustrien.

På EWOS-fabrikken i Florø er eg kvalitetsleder. Eg har ansvar for at vi har eit godt kvalitetssystem som sikrar at fôret vårt har god kvalitet, både i fht ernæring, teknisk kvalitet og trygg mat. Det er mange oppgåver som dei tilsette på fabrikken må gjere, for å sørge for at fiskefôret vi sender ut til oppdrettsanlegga er av topp kvalitet. Og disse oppgåvene kan ikkje vere tilfeldige, dei må utførast etter ein plan og prosedyre, kvar dag og heile tida, og det er det eg skal følgje opp i mitt arbeid.

Det er veldig interessant å jobbe på ein fiskefôrfabrikk. Ingen dag er lik, og det er mange kjekke oppgåver. Derfor har eg vore på EWOS i 25 år no i 2021!

Hei! Mitt navn er Jeanett Kvalheim Bergetun, jeg er 27år gammel og er utdannet prosesstekniker.

Jeg er oppvokst i nordhordland, men flyttet hit til Svelgen i Bremanger kommune for snart 10år siden for å ta læretiden min i kjemi- og prosessfaget. Jeg ble værende etter læretiden fordi jeg først og fremst stortrivdes med å jobbe som prosessoperatør, men også fordi jeg fikk mann og barn.

Jeg gikk først to år på Knarvik videregående skole på teknikk og industriell produksjon(TIP) med fordypning i kjemi, så fikk jeg læreplass på Elkem Bremanger omtrent 4timer hjemmefra. Læretiden var to innholdsrike år der jeg hadde en bratt lærekurve både faglig og personlig, og som resulterte i fagbrev i kjemi- og prosessfaget og fast ansettelse som prosessoperatør. Videre tok jeg 3 år nettbasert fagskole for å bli prosessteknikker, noe som var svært givende å kombinere praksis og teori i læreprosessen, og på toppen av det hadde jeg full lønn.

Elkem Bremanger er et smelteverk som produserer metallet Silisium som brukes til bl.a. smarttelefoner, solceller og elektronikk. Metallet fremstilles av kvarts(SiO2) der hovedelementet er Silisium. For å klare å utvinne dette må det gjennom flere delprosesser før sluttprodukt, men hovedprosessen skjer i en smelteovn der råstoff blir tilført høy elektrisk energi for å oppnå en kjemisk reaksjon, slik at metallet kan tappes ut i flytende form med riktig kvalitet. Det blir deretter videreforedlet på en interessant avdeling som fjerner alle forurensningene i metallet før det blir det er 99,9% rent Si.

Arbeidsoppgavene til en prosessoperatør på Elkem går stort sett ut på å styre, overvåke, vedlikeholde og kontrollere prosessen(e) så vi oppnår våre krav om å levere et produkt av topp kvalitet, i beste praksis, døgnet rundt. Til rådighet har vi styresystem, kameraovervåking, analyser, prosedyrer, vaktordninger, avvikssystem, logging og oppfølgingsmøter. I tillegg til det kjører vi hjullaster, truck og kran som man får gratis sertifikat på når man begynner. Vi operatører jobber en 5-skiftsordning der vi har god tid i friperiodene til å reise eller gjøre det man måtte like av fritidsaktiviteter. Personlig liker jeg å padle kajakk, kjøre båt, stå på ski og gå i fjell noe det er fine muligheter for her i kommunen. Still meg gjerne spørsmål om det du lurer på så skal jeg svare deg så godt jeg kan 🙂

Eg heiter Malin Thorsnes Herland, er 18 år og kjem frå Atløy. Eg bur på hybel i Holmedal i Askvoll kommune, der eg er lærling hos Helle Knivfabrikk. På fritida er eg mykje med venar og går gjerne på turar.

Eg gjekk TIP (Teknikk og industriell produksjon) i Dale det første året så gjekk eg vidare der andre året på IT (Industriteknologi).

Eg var eigentleg veldig usikker på kva eg skulle velje når eg gjekk på ungdomskulen. Eg ville gå på Dale VGS og der hadde dei TIP som eit val. Eg var sikker på at eg ikkje hadde særs lyst å gå på dei andre linjene. Då vart valet litt enklare, og det var eit fag eg interesserte meg i.

Det som eg tenkte mykje på var å velje rett. Eg var nervøs for å velje feil og at det ikkje kom til å passe meg. Men eg tenkte på at ein har veldig god tid på seg og at det er ikkje noko feil val, alt er erfaring som ein tek med seg. Eg var «heldig» og fann fort ut at dette var noko som passa meg.

Eg jobbar på ein kniv fabrikk, der eg tar fagbrev i produksjonsteknikkfaget, så eg er då med i produksjonen av hovudsakleg knivar. Der er det mykje forskjellig arbeid. Veldig mykje handverk, noko som eg synast er kjekt. Ein av oppgåvene er for eksempel å pusse skafta til knivane som allereie er på montert på bladet. Der er målet å få dei mest mogleg lik som malen. Det er berre ein liten bit av det ein gjere på slutten av kniven. Heile prosessen er ein lang veg. Det er mykje som blir gjort før ein kan selje ein ferdig stilt kniv. Inkludert smiing, hogge ut av stålet, forming osv.

Framtidsplanane er endå litt uklare. No er eg berre på første året av læretida mi, så får eg sjå kva eg finn ut når det nærma seg. Eg har hatt det i tankane om å ta eit fagbrev til.

Studietida var utruleg kjekk. Eg blei kjent med nye folk, som eg fekk jobbe ilag med men og fekk vennskap med. Der var kjempeflinke lærarar som inspirera og var ivrige i å lære vekk faget sitt. Var spent på å begynne å jobbe og gleda meg til å få sjå korleis dei jobba og prosessen for produseringa. Eg blei utruleg godt tatt imot. Det er eit godt miljø. Det eg synst er kjekt med jobben er måten den blir gjennomført og alle maskinene der. Dei lagar og bygg om maskiner som har vore der sidan starten og laga dei til det arbeidet dei treng dei til.

Ikkje ver redd for å velje noko anna enn dei i klassen din. At ein må kanskje ikkje tenke for mykje på kvar du kjem til å ende opp. Det er ein lang veg og du kan plutseleg endre meining og ha lyst til noko heilt anna enn det du har planlagt. Heller tenk på kva du har lyst til no. Men er og heilt greitt å ha ein plan. Kanskje du veit akkurat kva du vil bli.

I denne utdannelsen får du lært teorien men og praktisere den. Det var noko eg synast er veldig kjekt. Det ein lære i klasserommet kan ein bruke til å gjennomføre ei oppgåve i verkstaden. Ein lære seg og å jobbe med andre, løyse oppgåver og samspelet mellom teori og praktisk. I dette yrket må du vere villig til å jobbe med andre. Det kjem du ikkje forbi. Du har masse å lære og ein kjem nok aldri til å bli heilt utlært. Det er viktig å vere villig til å høyre på andre sine idear, komme med idear.

 
pro sf logo

Pro Vestland opplæringskontor

Besøksadresse: Concordbygget, Firdaveien 6
Postadresse: Postboks 492, 6803 Førde
Telefon: (+47) 57 83 22 60
E-post: post@pro.sf.no
Organisasjonsnummer: NO980 026 655

Personvern

Hopp rett ned til innholdet